Jde o druh skotu z Japonska, který je známý svou schopností ukládat tuk mezi svaly, což se nazývá mramorování. Maso tohoto skotu je vyhledáváno gurmány po celém světě a považuje se za lahůdku. Je bohaté na tuk mezi svaly, což je zřetelně vidět a přispívá k jeho nezaměnitelné chuti a křehkosti. Obsahuje vysoké množství zdravých mononenasycených mastných kyselin a je tedy nízký v obsahu cholesterolu.
Wagyu je japonský skot nebo japonské hovězí maso. Chov tohoto skotu se v Japonsku provádí v několika oblastech, včetně oblasti Kobe, a pouze kusy pocházející z této oblasti mohou nést označení Kobe. Občas se mylně zaměňuje pojem Wagyu s Kobe, ale tyto pojmy se neliší.
V Japonsku není běžné pastevní chování skotu, většina produkce pochází ze stájí, ale jednotlivým kusům je věnována zvláštní péče. Během odchovu se používají speciální krmné směsi a kusy jsou krmeny pivem nebo saké. Masíruje se celé tělo, aby se tuk rovnoměrně rozložil. Hlavním cílem nejen japonských chovatelů, ale i ostatních, je dosáhnout vysokého obsahu tuku mezi svaly, přičemž výška denního přírůstku není tak důležitá. Čím více tuku je v mase, tím je považováno za kvalitnější a dražší. Dlouhým krmením se prodlužuje doba do porážky, která je obvykle kolem třetího roku v závislosti na váze kusu. Tato masná plemena se také vyskytují v Evropské unii a v mnoha dalších zemích. Je proto možné se setkat s nabídkou japonského hovězího masa od místních farmářů nebo z Argentiny, Uruguaye, Chile, Austrálie a také s hovězím masem ve stylu Wagyu, což znamená křížení skotu s minimálně 50% plemene Wagyu.
Bez ohledu na původ země doporučujeme ochutnat toto maso alespoň jednou v životě. Je šťavnaté, křehké a má vynikající strukturu. Doporučujeme ho připravovat rychlým a krátkým pečením, podobně jako tuňák, na rare propečení.
https://strojirenstvi24.cz/opracovani-kovu-usnadni-spravne-nastroje/
https://s-bydleni.cz/realitni-spolecnost-a-jak-ji-vybrat/
https://magazinprumysl.cz/prodej-stavebnich-stroju-zaklad-uspesneho-stavebniho-podnikani/